Crafted for Friends s palírnou Landcraft představují jedinečnou jablečnou kolekci

Projekt Crafted for friends na svetbaleni.cz

Moštové jablko, Medové Jablko, Dubové jablko a Bylinkové jablko… Jedinečné pálenky a likéry, k jejichž výrobě se používají pouze lokální a tedy i sezónní jablka, jsou dalším výsledkem spolupráce unikátní palírny Landcraft v rámci nového projektu Crafted for Friends.

Moštové jablko

(500 ml, alk 18%) Obsahuje redukci z posledního jablečného moštu sezóny, která se vaří tak dlouho, dokud se neodpaří minimálně polovina vody. Poté, co mošt zhoustne, ztmavne a zkaramelizuje, dolihujeme se jablečnou pálenkou na patnáct procent alkoholu a dá na dva roky do sudu. Výsledkem je spojení koncentrovaného a destilovaného jablka. Nic víc, nic míň. Příroda je dokonalá sama o sobě.

Medové jablko

(500 ml, alk 40,5 %) Jablečná pálenka ze starých odrůd doslazená medem od včel, které opylovaly jablečný sad. Staré odrůdy jabloní jsou dokonale adaptované na naše klima a půdní podmínky. Jejich mošt má totiž neobyčejnou chuťovou hloubku, stejně tak jejich kvas a potom i výsledná pálenka, která se doslazuje medem z jablečných sadů.

Dubové jablko

( 500 ml, alk 43 %) Jablečná pálenka ze starých odrůd, která zrála tři roky v dubovém sudu. Pálenka stařená v sudu je královskou disciplínou lihovarnictví. Teprve dubový sud totiž dokáže dodat destilátu harmonickou rovnováhu a klid. V každé láhvi je víc než pětadvacet kilogramů jablek z vysokokmenů starých odrůd vypěstovaných v režimu ekologického zemědělství a posbíraných na konci doku 2018 nedaleko Volyně. Mošt z těchto jablek se poté nechal pomalu vykvasit a uležet a hotový cider se vypálil o rok později. Další čtyři roky ležela pálenka v sudu, kde získala krásnou zlatou barvu, zakulatila se a propsala se do ní podstata dubu.

Bylinkové jablko

(500 ml, 18 %) Vermut na bázi jablečného cideru. V dnešní době je u nás vermut skoro zapomenutou kategorií. Může za to zřejmě i fakt, že se na jeho výrobu často používalo víno, které se nepovedlo. V palírně Landcraft se to rozhodli změnit a udělali ho z toho nejlepšího. A z vlastního cideru, který zrál dva roky v sudu. Ten se poté dolihoval jablečnou pálenkou, ve které rok leželo dvanáct bylin, kůra bergamotu a med.