Chtěli jsme se programově věnovat jablkům, což se nám zatím celkem daří. Hrušky jsme měli jako bokovku. Jenže ta jemnost jejich těkavek a složení cukrů z nich dělá ideální složku do našich likérnických skládaček, takže jsme jich až do teď neměli dost na samostatnou šarži. / V sadech, o které pečujeme, máme hrušní hned několik. Ne, nejsou to Williamsky. Jsou to původní odrůdy na prastarých stromech, které rostou vysoko k nebi. Jejich přezrálé plody v létě dopadají s čvachtnutím na zem, kde na nich hodují tisíce včel a vos. Něco jsme jim stačili sebrat. / Fermentace začíná už na stromech, protože právě vosy si nosí ve svém trávícím ústrojí kvasinky, takže nakusováním plodů je automaticky inokulují. Takhle divoká přeměna cukrů na alkohol je sice fascinující, ale zároveň je ji třeba extrémně hlídat, protože se ráda zvrhává. / Po vypálení jsme mladé hruškovici dopřáli roční odpočinek v dubovém sudu po calvadosu. Ten mu dal aroma a ušlechtilou barvu. Pak už jsme to jenom stočili do láhví.
Objem: 100ml
Alkohol: 43 %
Doplňkové parametry
Kategorie: | Historie |
---|---|
Objem: | 100 ml |
Alkohol: | 43% |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.