Jednou z výhod bioprodukce je, že můžete bez obav zpracovat všechny části rostliny a nemusíte se bát reziduí pesticidů. A protože citron je naprosto dokonalý výtvor přírody, dá se využít celý. Nejdřív oškrábeme tu nejsvrchnější kůru. Limonen, geraniol, pineny a spousta dalších terpenoidů vnášejí nezaměnitelné aroma do ginů. / Oškrábané citrony pak rozpůlíme a vymačkáme. Šťávu si zamrazíme. Aby člověk nedostal třeba kurděje, že jo. Ale taky se nám bude hodit na dokyselení likérů nebo vermutů. To, co nám zbylo, ale rozhodně není odpad. Ta bílá hmota je totiž na citronu vlastně skoro nejcennější. Říká se jí albedo a obsahuje spoustu zajímavých látek. Není divu, že odjakživa bavila nejen doktory, ale i likérníky. Některé z jemných hořčin totiž umí modulovat naše chutě. / My si albedo naložíme do lihu a na rok na něj zapomeneme. Po roce ho vylisujeme a smícháme s nálevem z listů limet a výluhem z hořkých nezralých pomerančů. Výsledek jen lehce dosladíme medem, abychom tu skvělou hořkost nepřebili. / Možná si říkáte, proč ten tajný recept dáváme na etiketu. Ale pravda je, že čím víc lidí bude takhle přemýšlet o odpadu, tím líp pro nás všechny.
Objem: 100ml
Alkohol: 37,2 %
Doplňkové parametry
Kategorie: | Historie |
---|---|
Objem: | 100 ml |
Alkohol: | 37,2% |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.