PŘIOPÍT SE ROHLÍKEM

Máte pravdu, přiopíjení se není naše oblíbená disciplína. Tentokrát ale máme velkou radost z nové spolupráce, takže lehce oslavujeme.

 ROHLÍK MÁ NAROZENINY

Kdysi jsme chtěli obsáhnout všechny dílky řetězce. Mít sady, sklízet starý odrůdy, dělat z nich drinky a pak mít vlastní obchody a bary, kde to budeme nabízet. Ale teď se stala zvláštní věc. Sype se na nás ovoce, který by se jinak neprodalo. A my máme skvělou příležitost ukázat, co umíme. Jak se to stalo?

Začalo to asi před rokem na akci Podnikatel roku. Přitočí se k nám Tomáš Čupr, prochutná si naše portfolio a povídá: "Kluci, mně to všechno chutná. Hele, já mám takovej krámek s potravinama..."

Když jsme se na jaře takzvaně zalistovali s cikrulárníma drinkama, jejich management přišel s další zajímavou nabídkou. Prý se občas stane, že se jim něco hůř prodává a pak hrozí, že by se to mohlo zkazit. Zvládli bychom to zpracovat? Protože lihovar, že jo. Kvasíme, destilujeme, konzervujeme lihem.

Ale jo, něco s tím uděláme. Den na to zvoní telefon: Máme tu pro vás tři palety borůvek. Chcete to?

Pustili jsme se do borůvek, když v tom telefon zvoní znova: Jsou tu čtyři palety pomerančů. Chcete to?

Od dubna jsme se tak prakticky nezastavili. Nastoupili jsme do přední linie záchranářů jídla a dost peněz jsme poslali do nových mašinek - třeba do parádního lisu na citrusy.

Když si na Rohlíku budete dělat nákup, nezapomeňte k němu přihodit naší lahvičku. Hoděj vám to až domů. Máme tam všechny cirkulární drinky a taky toniky a Gin Jane.

Teď na podzim slaví Rohlík kulatiny a my jsme mu k nim na míru ušili tři drinky z jejich shrinků: BITTER ORANGE, BORŮVKY V ČOKOLÁDĚ a GINESIS CIRCULAR.

Tématu upcyklace Rohlík věnoval celou mikrosite, kde můžete prozkoumat i další kategorie. Třeba pivko od našich kamarádů ze Zichovce nebo sušky od Zemanky.

 

BITTER ORANGE

 

Citrusy jsou nadmíru atraktivní ovoce. Prakticky nepotkáte nikoho, komu by nechutnala vymačkaná šťáva z pomerančů. Problém byl, že jsme jí nikdy neměli tolik, aby stálo za to udělat z ní drink. Teď máme.

Pomeranče mají dost cukru i kyselin, čímž vzniká šťavnatost. V tý plejádě chutí nám tam chyběla jen hořkost, kterou jsme tam dodali skrze byliny z vlastních zahrad. Najdete tu pelyněk pravý, rozmarýn, tymián a několik kořenů, jejichž jména si necháme pro sebe.

Vznikla parádně osvěžující záležitost, která nemá ulepenost Triple Secu, ale ani přílišnou hořkost fernetu. Je prostě akorát.

 

BORŮVKY V ČOKOLÁDĚ

 

Když se praží kakaové boby, odlupují se z nich slupky plné kakového másla a nádherného aromatu. Pro čokoládovny je to odpad, který si ochotně bereme a destilujeme ho s velejemným lihem. Vznikne tak něco jako čokoládová vodka, do které na dva měsíce namočíme strašně moc borůvek. Ty borůvky jsou z Rohlíku a kdybychom si je nevzali my, dlouho by už nevydržely. Jako lihovar máme jednu velkou výhodu: pracujeme s alkoholem a to je jak vynikající konzervant, tak skvělé extrakční činidlo. To, co by jinak bylo odpadem, je pro nás surovinou, ze které dostaneme to nejlepší. Všechna aromata zůstanou zachována, všechna slast bude spotřebována. Takový je zákon.

 

Jak to chutná? Hodně borůvkově, ovocně a voňavě, trocha lesovosti s čokoládovým dozvukem. Ideální jako aperitivo, ale skvěle se popíjí i na terase (mysli si balkon), u bazénu (nebo ve vaně) a všude tam, kde hledáš společný drink pro babičku, matku i dceru. 

 

GINESIS CIRCULAR

Borůvky a pomeranče jsou jasný. Leze z nich něco naprosto unikátního pro samostatný pití a zároveň atraktivního do koktejlů. Ale co ty další věci? Co budeme dělat s hroznama, mangem, ananasem, malinama nebo kůrou bio citrusů? A co byliny jako máta, rozmarýn, nebo tymián? Víš co? Uděláme GIN a shrneme do něj esenci léta.

Základem tohohle ginu jsou hrozny. Ty nám dají cukry, které fermentace přetvoří na alkohol. Alkohol vydestilujeme a máme vínovici - základ pro všechno další počínání. Hrozny z Rohlíku jsou hrozny stolní. Nevznikne z nich super víno, protože jim chybí kyselina. Kyselina ale nepřechází do destilace, takže pálenka je z něj skvělá.

Jedna z výhod (protože překvapení) je, že nikdy nevíte, co vám přijede. Můžete se připravovat na co chcete, ale stejně vám v rohlíkoskladech vytřou zrak. Díky tomu se z vás stanou naprosto flexibilní jedinci s dokonale flexibilním týmem. Čekáte ananas, ale dostanete limety. Čekáte melouny, ale dostanete zázvor. Máte ale hotovou vínovici.

Pokud se oběma stranám bude tahle spolupráce líbit, počítáme s tím, že do budoucna budeme mít upcyklovaných produktů víc. Je to zcela v souladu s naším přemýšlením a je bezva, že se tu objevil obchodník, který tuhle kategorii zviditelní. Díky a všechno nejlepší.