CHVÁLÍME TĚ, BERGAMOTE!
Podzim je tu a vy teď ze všeho nejvíc potřebujete vzpomínku na léto. Tady ji máte ve formě jednoho ginu z prosluněného jadranského ostrova a bergamotového vermutu s tou nejkřupavější šťavnatostí. Jdeme na to.
HVALA, GARGURE
Mnoho ostrovů je v Jadranu, ale jeden z nich prý je nejčastěji zalitý sluncem. Jmenuje se Hvar a už když na něm přistanete, cítíte omamnou vůni bylin. Tady by se dal udělat gin, říkali jsme si. Jalovčinky dozrávají v háji pár metrů od domu, rozmarýn lemuje celou pěšinu k moři a na útesech roste crithmum maritimum - mořský fenykl, na který stříká sůl z příboje. V zahradách bují santolina a helichrysum, které hladí větvičky olivovníků.
Co gin! Tady by nebylo vůbec špatný postavit další lihovar! Posvětit ho vínem přetvořeným na boží vermuty, bylinama na fenomenální gin nebo absinth. Pustit se do likérů z místního medu a geniálních šťáviček, nad kterejma tančej místní berušky.
Lihovar jsme tam zatím nepostavili. Respektive jsme ve fázi snů. Ale byliny na tenhle gin jsme tam nasbírali letos v červnu. V přestávkách mezi plachtěním a žraním místních dobrot, návštěvama vinařů a hledáním míst, kde by se to celý začalo dát stavět. Něco, co by se jmenovalo ISLANDCRAFT. Pokud to někdy vznikne, tohle bude ta první vlaštovka.
BERGAMUT
Vermuty jsou skvělá sranda. Vezmete víno, šťávu, mošt, prostě cokoliv... a hrajete si. Někdy to jde hned, někdy to trvá, než začnete skákat nadšením. Na podzim 2020 jsme vylisovali asi deset kubíků moštu z parádních jablek. Starý odrůdy, krásná šťavnatost. O půl roku později jsme měli devět kubíků docela ucházejícího kvasu a kubík naprosto fenomenálního cideru. Co se tam stalo jinak, je záhada. Ale rozhodně jsme to nemohli vypálit. Bylo jasný, že z toho uděláme jablečný vermut. Posbírali jsme byliny, naložili je do jablkovice a dolihovali jsme si ho na 18% alkoholu. Uložili do sudů a odvezli do stodoly.
Letos na jaře jsme si s ním začali hrát, ale pořád to nebylo ono. A pak nám zavolaly holky z Výdejny chutí. Uklikly se a místo třiceti kilo bergamotu objednaly tři metráky. Jestli ho nechceme. Chtěli jsme.
Bergamot je vlastně hořký pomeranč. Jeho jméno znáte z čajů Earl Grey, kam se dává jeho silice. Jenže on má spoustu dalších vrstev v naprostý nádheře, takže jsme ho rozkrájeli metrák a naložili do vermutu. Teď! Teď to mělo tu chuť, kterou jsme hledali. Hořkou, šťavnatou, kyselkavou, sladkou, hravou. Tady to je a je to hotový.
Co bude na Vánoce?
Další ročník absinthu. Jmenuje se ABSINTH 22, zase zrál rok v sudu a infuzujeme ho CBD od našich kamarádů z LTP Labs. Do sbírky, do fontány, na rozmazlování.
Višně a ořechy v čokoládě, vánoční speciálka. Dobrota.