Legendy – limitovaná edice

15. 11. 2021

Roman Vaněk je neúnavný popularizátor gastronomie a sběratel jídelních lístků, starých kuchařek, publikací o výrobě potravin, dokumentů naší kulinární historie atd. V tomto směru patří jeho sbírka mezi největší u nás. A součástí starých jídelních lístků bývaly i konkrétní nápoje, které jsou dnes tak často opomíjeny, nebo jsou úplně zapomenuty. Martin Žufánek je neúnavný lihovarník moravský, který zdestiluje a nebo vymaceruje vše, co se mu dostane do ruky. Lásku k naší historii neskrývá ani jeden. Bylo zcela nevyhnutelné, aby to ti dva dali dohromady a založili společný projekt Legendy.

Jejich Legendy nejsou jen připomínkou dodnes známých, nebo dávno zapomenutých likérů, či destilátů historicky u nás vyráběných. Legendy zároveň připomínají významné osobnosti, ty skutečné legendy, které svou prací zásadně přispěly k rozvoji naší gastronomické historie.

Ještě před sedmnácti měsíci nás nenapadlo, že od kluků dostanem fantastickou nabídku účastnit se jejich velkého projektu “Legendy”. 

Jde o začátek nové netradiční knihy – tekuté knihy o historii českých destilátů a likérů, zkrátka nápojů v různých dobách u nás vyráběných. Je rozdělena do kapitol. Každá kapitola má pevně daný počet stran/lahví a po přečtení/vyprodání již další nebude napsána/vyrobena.

První kapitolu/likér napsal/vyrobil Martin Žufánek. Jmenuje se “1918” a její výrobu inspiroval  Romanův jídelní lístek z inaugurační hostiny prezidenta Masaryka, 21. prosince 1918. 

Před těmi sedmnácti měsíci jsme tedy druhou kapitolu začali psát právě my. S Romanem jsme začali procházet jeho rozsáhlou sbírkou historických materiálů. Několikrát jsme narazili na tajemně znějící název Krambambule… A rozhodnutí bylo jasné, přesně tenhle likér musíme vyrobit. Vždyť první zmínky o něm se objevují už v roce 1598. Ale až v druhé polovině 19. století našla Krambambule širokou oblibu v mnoha zemích Evropy.

A vyráběla se i u nás. Českých receptur z 19. století jsme našli mnoho. Krambambuli připravovali mnoha způsoby. Z hotových trestí, z bylinných macerátů, případně z esenciálních olejů a silic.

Roman se začal ptát, kde všechny ty oleje a tresti seženeme? Před sto padesáti lety je prodával každý lékárník, ale dneska? 

A tohle byla přesně výzva pro nás. Rozhodli jsme se, že všechny potřebné složky a základy vyrobíme podle původních receptur. Vždyť šlo “jen” o pár druhů exotického koření a zbytek tvořily u nás rostoucí byliny. Exotické koření jsme měli hned. To bylo jednoduché, ale trvalo nám několik měsíců, než jsme sehnali všechny ty domácí byliny popsané v recepturách. Během několika dalších měsíců jsme vyrobili desítky macerátů, extraktů a trestí. Vyzkoušeli jsme stovky jejich kombinací. 

Krambambuli mimo jiné tvoří višňový mošt, exotické koření, směs více než dvaceti domácích bylin a dubové sudy, ve kterých nápoj jeden rok dozrával.

Unikátní chuť Krambambule, druhé kapitoly tekuté knihy Legendy, nabízí jedinečný výlet do naší historie. Likér je věnován Magdaléně Dobromile Rettigové, nejvýznamnější autorce kuchařských knih 19. století.

KRAMBAMBULI dostanete od 17.11.2021 na našem eshopu.