4 PACK JABLKA - MEDOVÉ, MOŠTOVÉ, BYLINKOVÉ, DUBOVÉ

Všechny čtyři jablka pohromadě.

Dostupnost Skladem (>5 ks)
Možnosti doručení
3 400 CZK 2 809,92 CZK bez DPH
4 PACK JABLKA - MEDOVÉ, MOŠTOVÉ, BYLINKOVÉ, DUBOVÉ
Spolecna
Spolupráce

 

MEDOVÉ JABLKO

Staré odrůdy jabloní jsou jako naše rodinné stříbro. Jsou dokonale adaptované na naše klima a půdní podmínky, vyrostou prakticky kdekoliv od Polabí až po podhůří Krkonoš.

My tyhle odrůdy cíleně vyhledáváme ve starých sadech po celé zemi a snažíme se je zachraňovat. Jejich mošt má totiž neobyčejnou chuťovou hloubku. Stejně tak jejich kvas a potom i výsledná pálenka.

Sladit ji medem je pro nás přirozenost. Sami jsme včelaři a víme, že spojení úlů a sadů funguje stejně dobře jako spojení jejich plodů.

 

DUBOVÉ JABLKO

Pálenka stařená v sudu je královskou disciplínou lihovarnictví. Teprve dubový sud totiž dokáže dodat destilátu harmonickou rovnováhu a klid.

V téhle láhvi je víc než pětadvacet kilo jablek z vysokokmenů starých odrůd vypěstovaných v režimu ekologického zemědělství. Sbírali jsme je na konci doku 2018 nedaleko Volyně, mošt jsme pak nechali pomalu vykvasit a uležet. Hotový cider jsme pálili o rok později. Další čtyři roky ležela pálenka v sudu, kde získala krásnou zlatou barvu, zakulatila se a propsala se do ní podstata dubu.

Dobrý alkohol chce čas a klid. My jsme mu dopřáli o bojí. Dopřejte si obé i vy, až ho budete pít.

 

BYLINKOVÉ JABLKO

Vermut je německý výraz pro pelyněk pravý. Anglicky se pelyněk řekne wormwood a původně se skutečně používal jako tonikum, které pomáhá vyhnat červy z těla. Aby si lidé jeho polykání zpříjemnili, nakládali ho do vína a ejhle, začalo jim to chutnat.

Dneska jsou u nás vermuty skoro zapomenutou kategorií. Může za to zřejmě i fakt, že se na jejich výrobu často používalo víno, které se nepovedlo.

Rozhodli jsme se to změnit a udělali ho z toho nejlepšího. Z vlastního cideru, který zrál dva roky v sudu. Dolihovali jsme ho jablečnou pálenkou, ve které rok leželo dvanáct bylin, kůra bergamotu a med.

 

MOŠTOVÉ JABLKO

Poslední jablečný mošt v sezóně si necháváme na redukci. Dáme ho do obří nádoby a vaříme ho tak dlouho, dokud se neodpaří minimálně polovina vody.

Mošt zhoustne, ztmavne a zkaramelizuje. Stoupnou mu jak cukry, tak kyseliny. Když vystydne, dolihujeme ho jablečnou pálenkou na patnáct procent alkoholu a dáme to na dva roky do sudu.

To je všechno. Koncentrované jablko a destilované jablko. Nic jsme nepřidali, protože to nebylo potřeba. Příroda je dokonalá sama o sobě.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: CRAFTED FOR FRIENDS
Objem: 500ml
Alkohol Moštové j.: 14,8%
Alkohol Bylinkové j.: 18%
Alkohol Medové j.: 40,5%
Alkohol Dubové j.: 43%